Brottning för nybörjare

I motsats till vad många tror är brottning en sport som passar de allra flesta. Som novis kan vägen till brottarkroppen tyckas vara väldigt långt bort. En del personer blir så pass förstummade av tanken på den självdisciplin som skall till för att lyckas, att de faktiskt ger upp innan de ens har börjat.

Brottning är intuitivt

Att brottas är en naturlig del av våra liv. Faktum är att det är något som barn gör utan att lägga någon större vikt vid det. Det kan tänkas vara en förberedelse inför det vuxna livet, precis som det hos en kull hundvalpar är förberedande att kämpa med syskonen om en fluffig leksak.

Alla kan brottas!

Inom brottning finns det inga optimala kroppsmått eller perfekta kroppssammansättningar. Alla brottare delas upp i viktklasser för att kamperna ska bli så fysiskt jämna som möjligt. Det säger förstås sig självt att av två kroppar i samma viktklass kommer den med en större andel muskler att ha oddsen på sin sida. För att bli en god brottare krävs därmed både träning som stärker kroppen och träning som lär brottaren användbara tekniker.

Tävla mot dig själv

Som med alla mål som är värda att nå gäller det att jobba för sitt mål varje dag och att ta ett steg i taget. Innan man vet ordet av har man faktiskt klarat av en bit av vägen. Att jämföra sig med andra kan vara sporrande för en del medan det för vissa kan vara en ganska värdelös strategi, åtminstone innan man har blivit varm i kläderna. En bra taktik kan vara att enbart fokusera på att förbättra sina egna resultat till en början. Att konkurrera med andra kan man ägna sig åt när man har kommit lite längre i sin brottarkarriär.

Brottning är socialt

Brottning är en social sport. Det är svårt att träna brottning själv för hur ska man kunna bli duktig på brottning om man inte tränar på att brottas? På grund av detta är de allra flesta medlemmar i någon klubb för brottare. Detta är förstås också ett utmärkt sätt att lära känna nya människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *