En guldsko från Svenska Brottningsförbundet

Brottning är en gammal sport. I Sverige har Svenska Brottningsförbundet existerat sedan år 1909 och det är denna klubb som organiserar och ansvarar för brottning i Sverige. Lite otippat arrangerar de även tävlingar i armbrytning. Klubben är indelad i elva distriktsförbund som i mångt och mycket är uppdelade efter våra svenska landskap. Förbundet delar årligen ut priser till svenska brottningsutövare varav Ivars Guldsko måste sägas vara den mest förnäma.

Ivars Guldsko

Att få Ivars Guldsko är en enorm utmärkelse. Sedan 1981 delas den ut till årets mest framstående svenska brottare. Originalskon är Ivar Johanssons högra sko. Det var den sko som denna framträdande brottare bar i Berlin 1936 då han vann sitt tredje OS-guld. Skon kom senare att skänkas till Svenska Brottningsförbundet av Ivars hustru. Den som ges utmärkelsen kan se Ivars guldfärgade originalsko märkt med sitt namn och årtalet för vinsten och sedan görs även en liten metallreplika av skon som vinnaren får behålla.

Om Ivar

Ivar Johansson sägs vara en av Sveriges mest enastående brottare. Han föddes i Vikbolandet år 1903 och förutom brottare var han också polis. Under sin livstid lyckades han kamma hem tre OS-guld. Det kanske mest remarkabla med Ivars vinster är att två av OS-gulden togs i olika viktklasser under de Olympiska Spelen 1932 i Los Angeles. På ett dygn lyckades han nämligen tappa fem kilo i kroppsvikt och kunde på så sätt gå från att ha tävlat i mellanvikt till att delta i weltervikt. Han gjorde detta genom att under första vinstens prisutdelning välja att sitta i bastun och svettas ut vätska istället för att stå på guldpallen och sola sig i äran.

Sitt tredje OS-guld tog Ivar 1936 i Berlin. Förutom detta vann han nio EM-guld och hela 22 SM-guld men något VM-guld blev det tyvärr aldrig för Ivars del. Ivar tävlade både i fristil och i grekisk-romersk stil. Han avled 76 år gammal år 1979.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *