Vad har brottares öron med blomkål att göra?

Blomkålsöra eller brottar-öra är olika namn för samma företeelse. Det förnimmer om buckliga öron och det är just därför som det har fått namnet blomkålsöra. Det ser ju faktiskt ut som en liten blomkål.

En vettlös sjukdom

Fenomenet är gammalt. Redan under mitten av 1800-talet tog forskning fart och det observerades då att blod av någon anledning samlades i örat. Det sades att detta främst förekom hos vettlösa människor men att det även kunde drabba de förnuftiga.

Orsak

Idag vet vi att blomkålsöra inte har någonting med avsaknad av vett att göra men 1800-talets lärda hade rätt i att det handlade om en ansamling av blod eller annan vätska. Denna vätskeansamling leder till att brosket separeras från den yttersta delen av örat, vilket i sin tur gör att näringstillförseln till de yttre delarna stängs av. Utan näring dör de yttre delarna vilket innebär att dessa skrumpnar ihop samt förblir svullna och deformerade.

Slag mot örat är en av grundorsakerna och det är därför som skadan är vanlig hos brottare, boxare och rugbyspelare med fler. Även öronpiercingar kan skada örat så till den grad att blomkålsöra uppstår och den som har hund har kanske hört talas om att kraftiga huvudskakningar kan leda till detsamma. Tillståndet är alltså inte unikt för brottare eller ens för arten människa. Därav torde blomkålsöra vara en mer korrekt benämning än brottar-öra.

Självskada för status

I synnerhet hos unga, aspirerande brottare finns ett värde i att ha blomkålsöra. Jargongen är den att har man inte detta utmärkande attribut så är man ingen riktig brottare. Det sägs finnas de som ger sig själva blomkålsöron, exempelvis genom att klämma sitt öra mellan tunga vikter, i syfte att höja sitt värde i brottarvärlden. Med detta i åtanke kan blomkålsöra kanske ibland ändå sägas vara en missbildning för de oförnuftiga? För den brottare som istället försöker undvika deformerade öron finns skyddande huvudbonader att använda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *