Vad vore de olympiska spelen utan brottning?

OS får många av oss att tänka på antikens Grekland. Att fysiska tävlingar hölls runt omkring Grekland i tusentals år före vår tideräkning är vida känt. De flesta hölls i Olympia vilket har fått ge namn till dagens tävlingar. Det sägs att de antika tävlingarna var till för att hedra Zeus, de grekiska gudarnas gud.

Brottningens självklara plats

I femkampen bestod de antika spelen av språng, spjutkast, snabblöpning, diskuskast och slutligen brottning. I varje gren konkurrerades en tävlande ut för att det i slutänden endast skulle finnas två tävlande kvar. Dessa skulle kämpa mot varandra i en brottningsmatch och brottningen var således den avgörande grenen. Helt nakna och insmorda med olja skulle de två kämparna sträva efter ära och berömmelse genom att få ner sin motståndare på rygg ett flertal gånger.

Med detta som bakgrund torde brottningen vara ett självklart inslag i framtida spel och visst blev det så. När fransmannen Pierre de Coubertin fick gehör för sina idéer om att arrangera moderna olympiska spel fanns brottningen självfallet med. Året var 1896.

Ut med brottningen!

Under 2013 hände något remarkabelt. Helt plötsligt fylldes nyhetsflöden med rubriker om att brottningen inte längre platsade i OS. Det var den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som hade beslutat om att brottningen inte skulle finnas med som officiell sport vid OS 2020. Sporten skulle tas bort för att ge plats åt andra, mer populära sporter. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Folk var chockade. Hur kunde IOK ens tänka tanken att plocka bort sporten som associeras med antikens själva essens? Vilken sport kunde möjligen vara så framstående att den kunde ta brottningens givna plats?

Vadslagning och avgörande

Det visade sig vara åtta sporter som tävlade om endast en plats i OS 2020 och snart var vadslagningen igång. Allra högst odds hade karate och squash men i sluttampen var det squash och baseball/softball som var i ledning tillsammans med brottningen. Kampen avgjordes genom röstning och ut klev brottningen som segrare med 51% av rösterna. Med detta drog många OS-fanatiker en lättnadens suck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *