Kategorier
Sport

Konstisens framväxt och utveckling

På 1960-talet trädde konstisen in i skridskovärlden som ett revolutionerande alternativ till naturlig is. Sedan dess har denna konstgjorda is utvecklats och förbättrats avsevärt för att erbjuda skridskoåkare en upplevelse som nästan matchar den naturliga isen.

Under 1960-talet upplevde skridskoentusiaster ett banbrytande ögonblick när plast för första gången användes som ett alternativ till naturlig is. Den spännande utvecklingen berodde på användningen av polyoximetylenplast, som ursprungligen hade utvecklats av DuPont på 1950-talet. Denna plast öppnade dörrarna till en helt ny värld av skridskoåkning.

Trots detta innovativa genombrott hade de tidiga syntetiska isvarianterna sina utmaningar. En av de mest påtagliga nackdelarna var att skridskoåkarna inte upplevde samma smidiga glid på konstisen som de gjorde på naturlig is. Detta krävde regelbunden applicering av silikonbaserade smörjmedel för att förbättra skridskoåkarnas upplevelse.

1982: En milstolpe i konstisens historia

En betydelsefull milstolpe i utvecklingen av konstisen inträffade 1982 när High Density Plastics introducerade den första fullstora syntetiska skridskobanan. Denna skridskobana konstruerades med paneler av högdensitetspolyeten som var sammanlänkade för att bilda en jämn yta. Genom att applicera en glidvätska kunde dessa paneler omvandlas till en realistisk isbana. Underhåll krävde endast månatlig rengöring och omapplicering av glidvätska. När panelerna torkade kunde de även användas för andra inomhussporter, vilket gjorde dem mycket mångsidiga.

Forskning och utveckling inom syntetis har skapat betydande framsteg som har förvandlat konstisen till något som nästan replikerar känslan av att åka på naturlig is. Specialiserade polymermaterial har utvecklats speciellt för skridskoåkning på konstis. Unika smörjmedel har skapats för att komplettera dessa polymerer och säkerställa att ytan inte är klibbig och inte drar till sig smuts och föroreningar. Samtidigt ger dessa smörjmedel en glidkänsla som liknar den på naturlig is.

För att göra skarvarna mellan panelerna mindre framträdande har tillverknings- och monteringsmetoderna förbättrats. Det har gjorts uppskattningar som hävdar att modern konstis nu kan erbjuda upp till 90% av den smidiga glidförmågan som naturlig is erbjuder. Detta har revolutionerat skridskoåkningen på konstis och gjort den till ett mer attraktivt alternativ för skridskoentusiaster runt om i världen.