Kategorier
Bygg

Trädfällning Uppsala – frågor & svar

Att genomföra en trädfällning i Uppsala innebär ett projekt som måste planeras. Oavsett storlek på trädet som ska fällas så kommer det att handla om att man sätter enorma krafter i spel. Minsta misstag kan innebära en risk för allvarliga skador på både person och på egendom.

Många privatpersoner tänker att en trädfällning följer en logik: man gör ett snitt med motorsågen och kan sedan knuffa trädet – med hjälp av ett rep – i den riktning man önskar. Det är långt ifrån så enkelt. Här nedan tänkte vi titta lite närmare på trädfällning i Uppsala och göra detta genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande:

Kan jag själv genomföra en trädfällning?

Det beror helt på situationen. En trädfällning är ett komplext projekt där en massa risker finns. Det handlar alltid om en avvägning och om att man måste kunna genomföra en trädfällning i Uppsala utan risk för att person eller egendom skadas. I de flesta fall så är det alltid bättre att ta professionell hjälp. Tänk även på att du som privatperson kan använda ditt Rut-avdrag för detta.

Får jag hugga ner träd på min tomt?

Generellt sätt så får man bestämma själv om man vill ha träd på tomten – eller om man vill genomföra en trädfällning. Men, det kan också vara så att man bor inom ett område där det finns detaljplan. I så fall kan man behöva ansöka om ett marklov för en trädfällning i Uppsala. Detta bör alltid kollas upp innan.

När måste ett träd fällas?

Om ett träd är sjukt och riskerar att falla ned i samband med ett oväder så måste man agera och plocka ner det. Samma sak om du exempelvis planerar att bygga någonting på din tomt och har en massa träd som står i vägen för detta. Om det däremot handlar om att du vill ha mer sol så är rådet att du kontaktar en arborist. I många fall kan en kraftig beskärning av trädet vara en bättre lösning än en trädfällning i Uppsala.